srijeda, 10. ožujka 2010.

Domaći kruh

Miris domaćeg kruha vraća me odmah u djetinjstvo.. Gledajući baku kako mijesi, uvijek sam zamišljala kakav će biti moj prvi kruh.... Bila sam opčinjena bakinim rukama dok se tijesto lijepilo za njih, kako ga je ona skidala nožem se prstiju... A onda taj miris... Božanski miris... Evo, danas i sama pečem kruh, nikada neće biti kao bakin, ali se usuđujem reći da je jako fin...



Image and video hosting by TinyPic


600 g oštrog brašna
600 g glatkog brašna
2 žličice šećera
4 žličice soli
1 jaje
7 dl vode
1 dl ulja
2 dl mlijeka
1 kvasac


U toplo mlijeko razmrviti kvasac, staviti žličicu šećera i pustiti na toplom da naraste.
Kad kvasac naraste pomiješati ga sa svim ostalim sastojcima ( jaje najprije razmutiti) i staviti u ugašenu pećnicu zagrijanu na 60 stupnjeva da odmara sat vremena.

Nakon što se volumen tijesta udvostručio, ponovno premijesiti, staviti u pleh za pečenje koji je potrebno prije toga nauljiti i pobrašniti ili staviti papir za pečenje, i pustiti još 20 min da miruje.
Prije pečenja, lagano zarezati kruh po sredini i poškropiti ga hladnom vodom.

Peći 1 h na temperaturi od 170 stupnjeva pokrivenog folijom i još 30 min na istoj temperaturi bez folije. Nakon pečenja, kruh umotati u mokru krpu i pustiti da se ohladi.



Bon Appetit

Nema komentara:

Objavi komentar