utorak, 23. ožujka 2010.

Straciatellina :)


Recept za ovu tortu je već neko vrijeme čekao svoj red za isprobavanje, nedavni svekrov rođendan bio je prava prilika za to. Recept sam otkrila na blogu Sweet corner


BISKVIT ( kalup promjera 24 cm )
3 jaja
3 žlice šećera
3 žlice brašna
1 ravna žlica kakaa
pola vrećice praška za pecivo

KREMA
500 ml jogurta
200 g grubo naribane čokolade
500 ml vrhnja za šlag
2 vanilin šećera
2 želatine u prahu
2 šlag fixa


Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva. Žumanjke i šećer pjenasto izmiksajte. Dodajte brašno s praškom za pecivo i kakao, te dobro promiješajte. Od bjelanjaka istucite čvrst snijeg.
Drvenom kuhačom lagano umiješajte snijeg u smjesu, izlijte u kalup i pecite cca 10 min. Biskvit ostavite da se skroz ohladi pa maknite dno kalupa i ostavite samo prsten na tanjuru na kojem ćete poslužiti tortu.

Želatinu otopite sa 10 žlica vode i ostavite da nabubri. Za to vrijeme istucite vrhnje sa vanilin šećerom i šlag fixom. Želatinu otopite na laganoj vatri i primiješajte ju jogurtu te umiješajte i gru bo narezanu čokoladu, sve zajedno promiješajte i uspite u kalup. Tortu pustite preko noći da se ohladi u frižideru i posite je ribanom čokoladom.



Bon Appetit



srijeda, 10. ožujka 2010.

Domaći kruh

Miris domaćeg kruha vraća me odmah u djetinjstvo.. Gledajući baku kako mijesi, uvijek sam zamišljala kakav će biti moj prvi kruh.... Bila sam opčinjena bakinim rukama dok se tijesto lijepilo za njih, kako ga je ona skidala nožem se prstiju... A onda taj miris... Božanski miris... Evo, danas i sama pečem kruh, nikada neće biti kao bakin, ali se usuđujem reći da je jako fin...



Image and video hosting by TinyPic


600 g oštrog brašna
600 g glatkog brašna
2 žličice šećera
4 žličice soli
1 jaje
7 dl vode
1 dl ulja
2 dl mlijeka
1 kvasac


U toplo mlijeko razmrviti kvasac, staviti žličicu šećera i pustiti na toplom da naraste.
Kad kvasac naraste pomiješati ga sa svim ostalim sastojcima ( jaje najprije razmutiti) i staviti u ugašenu pećnicu zagrijanu na 60 stupnjeva da odmara sat vremena.

Nakon što se volumen tijesta udvostručio, ponovno premijesiti, staviti u pleh za pečenje koji je potrebno prije toga nauljiti i pobrašniti ili staviti papir za pečenje, i pustiti još 20 min da miruje.
Prije pečenja, lagano zarezati kruh po sredini i poškropiti ga hladnom vodom.

Peći 1 h na temperaturi od 170 stupnjeva pokrivenog folijom i još 30 min na istoj temperaturi bez folije. Nakon pečenja, kruh umotati u mokru krpu i pustiti da se ohladi.



Bon Appetit