utorak, 26. siječnja 2010.

Torta od sira




Ovo je recept za najfiniju tortu od sira koju je moje nepce probalo... Najbolje je da odstoji jedan dan u frižideru. Potrebno vam je :

17 komada Petit Beurre keksa
4 dag šećera
10 dag margarina
1 vanil šećer

Sve izmrviti i natiskati u kalup za torte

500 g svježeg kravljeg sira
180 g šećera
1 vanil šećer
5 jaja

Sve skupa izmiksati dok se šećer ne rastopi pa dodavati jaja jedno po jedno. Preliti preko keksa i peći na 150 stupnjeva 40 min. Izvaditi iz pećnice da se malo ohladi.

3 plava kisela vrhnja
2 crvena kisela vrhnja
120 g šećera

Izmiksati i preliti preko torte i staviti u ugašenu pećnicu 10-ak min, a zatim staviti tortu u hladnjak i ohladiti minimalno preko noći.


Bon Appetit

ponedjeljak, 25. siječnja 2010.

Kolač sa kruškama




Ovo je jako sočan i fin kolač koji je gotov u tren oka...... a u tren oka i nestane...:)

125 g margarina
100 g šećera
1 vanil šećer
3 jaja
200 g brašna
1 prašak za pecivo
2-3 žlice mlijeka
oko 1 kg krušaka
3 žlice pekmeza (kruška, marelica, bilo koji)
1 žlica vode

Pjenasto izmiješati margarin i šećer, zatim miješajući dodavati jedno po jedno jaje, brašno, prašak za pecivo i mlijeko.
Smjesu usuti u dobro namašćen i pobrašnjen okrugli pleh.
Kruške oguliti i izrezati na kriške, svaku krišku zarezati nožem na nekoliko mjesta, staviti ih na tijesto (malo utisnuti).
Peći na 200 stupnjeva cca 40 min.
Kada je kolač gotov premažite ga smjesom od pekmeza i vode.

Bon Appetit

Kiflice...



Evo i prvog recepta... Radi se naravno o, meni jako finim, kiflicama... Malo je više posla s njima, ali užitak je neizmjeran. :) Kiflice možete puniti sa bilo čim, šunkom i sirom, sirom, krem sirom, što god vam padne na pamet, ja ih uglavnom punim sirom narezanim na kockice (najbolji je malo slaniji sir) A sada uživajte...

1 kg brašna
1 kocka kvasca

200 ml mlijeka

2 čaše od 200 ml jogurta (može i vrhnje)

1 čaša od 200 ml ulja
3 žličice soli

1 prašak za pecivo

3 jaja

sir (ili drugo punjenje po želji)

U mlako mlijeko staviti malo brašna, šećera, soli i kvasac te pustiti 15-ak min da se nadigne.

U posudi pomiješati brašno, prašak za pecivo i sol. U to usuti jogurt, ulje, razmućena jaja i kvasac
pa zamijesiti glatko tijesto.
Tijesto podijeliti u 4 kuglice i ostaviti da se dignu.Kada udvostruče volumen, jednu po jednu razvaljati u krug i podijeliti na 15 dijelova.

Na svaki dio staviti sir i zaviti u kiflicu od šireg kraja prema užem. Staviti ih na pleh obložen pek papirom, svaku kiflicu premazati razmućenim jajetom i posuti sezamom.

Peći na 180 stupnjeva dok ne porumene cca 10-15 min.


A onda samo uživati....


Bon Appetit

Just me...


Ja sam Laura. Kao što vidite, zelena je moja najdraža boja. :) Ja sam mlada gospođa koja se prije nekog vremena bacila u kulinarske vode samo za svoga muža. Ovaj blog će biti moje malo ogledalo, stoga uživajte u Life with me...